top of page

PianistenDUO
Paul Komen en Nata Tsvereli

8 november 2024 20.15 uur

Kerk van Peize

Paul Komen studeerde piano aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Jan Wijn, waar hij cum laude afstudeerde. Hij vervolgde zijn studie bij Hans Leygraf in Hannover, in New York bij Gyorgy Sandor en in Bloomington bij Gyorgy Sebok. In 1989 maakte hij zijn debuut in de VS met recitals in Carnegie Hall in New York en in de National Gallery in Washington. Van Paul Komen verschenen cd’s met werken van onder meer Mompou, Skrjabin, Beethoven, Schubert, Schumann, Brahms en Chopin. Voor een van deze cd’s ontving hij in 1994 een Edison. De afgelopen jaren heeft Paul Komen zich naast de moderne vleugel ook toegelegd op het spelen op historische instrumenten, hetgeen leidde tot talloze concerten op internationale festivals, zoals het Festival voor Oude Muziek in Utrecht, de Dresdner Musikfestspiele, Festspiele Sans Soucis in Potsdam, het Festival van Vlaanderen, Le Festival de Piano de La Roque d’Anthéron, Les Académies Musicales in Saintes en Musica Antigua in Barcelona. In het seizoen 2000-2001 speelde Komen de 32 sonates van Beethoven in een serie van zes concerten onder andere in het Concertgebouw in Amsterdam en in het Beethovenhaus in Bonn en maakte hij twee Europese tournees met het Orkest van de 18e eeuw o.l.v. Frans Brüggen als solist in het eerste en derde pianoconcert van Beethoven. Ook speelde hij met het Orchestre des Champs Elysées o.l.v. Philippe Herreweghe. In het seizoen 2005-2006 heeft hij met het Orkest van de 18e eeuw opgetreden, ditmaal met pianoconcerten van Mozart. Naast zijn solo optredens geeft Paul Komen veel kamermuziekconcerten en vormt hij een pianoduo met de Georgische pianiste Nata Tsvereli. Paul Komen is verbonden als hoofdvakdocent piano en docent kamermuziek aan het Prins Claus Conservatorium en is artistiek leider van het Aurorafestival.
 

Nata Tsvereli begon haar studie in 1994 aan het Tbilisi State Conservatory bij prof. Nodar Gabunia. Een jaar later won ze de eerste prijs tijdens de Georgian Republic Piano Competition in Tbilisi. Daarna, in 1996, was ze prijswinnares in het Festival ‘Spring in Tbilisi’. In 1998 ontving zij de prestigieuze Shevardnadze beurs en in hetzelfde jaar won ze de eerste prijzen van de International London Piano Competition en het Internationale Maria Yudina Concours in St. Petersburg. In de zomer van 1998 was zij prijswinnares op het Peter de Grote Festival in Groningen. In december van hetzelfde jaar maakte zij haar debuut met het beroemde Philharmonisch Orkest van St. Petersburg o.l.v. Jansug Kakhidze waarbij ze het tweede pianoconcert van Chopin en het derde pianoconcert van Rachmaninov vertolkte in de Grote Zaal van de Philharmonie. Beide concerten werden door haar opgenomen op cd met het symfonie-orkest van Tbilisi, waarmee ze vaak optreedt. In 1999 sloot ze haar studie cum laude af. Daarna studeerde ze verder bij prof. Nodar Gabunia in de Aspirantura op hetzelfde conservatorium en sloot dit cum laude af in 2001. In 2002 begon zij de Masteropleiding aan het Amsterdams Conservatorium bij Jan Wijn, die ze in de zomer van 2004 heeft afgerond met onderscheiding. In 2005 speelde zij met veel succes met het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Michel Tabachnik de zelden gehoorde 2e Symfonie ‘The age of anxiety’ van Leonard Bernstein, zijn enige pianoconcert. In hetzelfde jaar was zij winnares van de ING Bank Publieksprijs 2005. Nata Tsvereli gaf vele recitals en concerten in Georgië, Nederland, Turkije, Rusland en Engeland. Ze vormt naast haar solo-activiteiten een pianoduo met de pianist Paul Komen en is als hoofdvakdocente verbonden aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen

PROGRAMMA wordt nader bekend gemaakt.

entree € 20,- (voorverkoop) aan de deur € 25,-jeugd t/m 23 jaar gratis. Wel aanmelden via de mail (mariahoeveconcerten@gmail.com Er is een beperkt aantal gratis plaatsen)

bottom of page