30 januari 2021

aan de Lageweg 6 in Peize

pianist TOBIAS BORSBOOM

Debussy & l'art d'imagination

Als je niet de mogelijkheden hebt te reizen, moet je het goed maken met de verbeelding - Debussy

Tobias Borsboom onderscheidt zich als een van Nederlands bekendste jonge pianisten met zijn fijnzinnige pianistische kwaliteiten en poetische, kleurrijke interpretaties.

“Hij speelt (...) met grote bevalligheid, de nodige dramatiek en een juweel van een toucher”- Trouw

“Borsboom is een bespiegelende pianist, wat vooral in Chopins Nocturne nr. 4 naar voren komt, waarin hij het vilt de snaren laat aaien.” - Volkskrant

“(...) we bevinden ons wel in een fantasierijke en zeer afwisselende wereld die de grote pianistische kwaliteiten van Borsboom tot in de finesse recht doet (...) hij doet ermee wat hij wil, hij tovert associaties en connecties uit een imaginaire hoge hoed. Is dat niet synoniem aan tovenarij?"

Claude Debussy (1862-1918)

Préludes, livre 1 (1909-10):
“Voiles”

“Les collines d’Anacapri”
“La cathédrale engloutie”

Etudes (1915):

“Pour la degrés chromatiques”

Estampes (1903):

“La soirée dans Grenade”

“Le jardin dans la pluie”

Leopold Godowsky (1870-1938)

Java Suite (1924):
“In the Kraton”

“Chattering Monkeys at the sacred Lake of Wendit”
“The Gardens of Buitenzorg”

Franz Liszt (1811-1886)
Venezia e Napoli, S. 159 (1838):
“La Gondoliera”

Liszt/Schubert
“Gretchen am Spinnrade” (1838)

Paul Dukas (1865-1935)

“L’Apprenti Sorcier” (1879)

Als winnaar van de Dutch Classical Talent Award speelt hij sinds 2015 in de concertzalen van Nederland. Met violist en duopartner Piotr Jasiurkowski won hij de publieksprijs. Ook toerde hij als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest, en recent met zijn soloprogramma Wanderer in binnen- en buitenland. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debuutalbum Wanderer (Label 7 Mountain Records, 2017) is met veel lof in de pers en media onthaald.

Tobias toont zich een veelzijdig en creatief musicus, die ook op het gebied van kamermuziek zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Regelmatige kamermuziekpartners zijn cellist Lidy Blijdorp, violist Piotr Jasiurkowski, violist Pieter van Loenen, cellist Pamela Smits, saxofonist Arno Bornkamp. Met celliste Pamela Smits werkt Tobias sinds 2017 samen als programmeur van de concertserie Vriendenconcerten in de Zuiderkerk van Amsterdam. In 2018 is Tobias Borsboom met pianoduopartner Yukiko Hasegawa uitgekozen als Shizuoka no Meishutachi (Meesters of Shizuoka) in Japan, met verschillende optredens die daarop volgen.
Ook gaat hij graag de samenwerking aan met andere theater- en kunstvormen. Voor seizoen 2018-2019 loopt in samenwerking met theaterproductiehuis Oorkaan Meneer Tobias en het zwarte monster, een muziekvoorstelling voor kinderen vanaf vier jaar. Daarnaast is hij deel van gezelschap Theatre-Hotel Courage dat in 2017 de Nederlandse theaters aandoet met A room with a view. Met celliste Lidy Blijdorp speelt hij enkele zeer succesvolle vertelconcerten, waaronder Zomerdag in Parijs, Mata Hari, en De rechtvaardigen, waarvan de laatste twee zijn geschreven en worden verteld door Jan Brokken.
Tobias Borsboom is oprichter en leider van theatergroep De Schubertianen waarin de spelers in de huid kruipen van de artistieke vrienden van Schubert, en in de voorstelling De Housewarming 1826 houden zij een feest ter ere van hun grote vriend.

De achterliggende jaren was Tobias eveneens prijswinnaar op concoursen als het YPF Piano Competition, het Concertgebouw Entree Kamermuziek Concours en het Prinses Christina Concours en meer. Hij voltooide in 2013 zijn master-opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Daarvoor studeerde hij aan de Jong talent afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti. Hij volgde masterclasses bij internationaal gerenommeerde musici als Maria João Pires, Klaus Hellwig, Georg Friedrich Schenck, Geoffrey Douglas Madge en Jan Boguslaw Strobel.
Naast zijn gevarieerde drukke concertleven werkt Tobias Borsboom aan het Conservatorium van Amsterdam als correpetitor.

deur open om 16.30 uur/19.45 uur   Concert begint 17.00 uur/20.15 uur

entree: € 20,-/€ 10,- (t/m 21 jaar) (incl. koffie/thee)